CFIA PhD researcher Saskia Vossenberg: "Female Entrepreneurship is not a silver bullet" (Dutch)

In an interview with OneWorld magazine Saskia Vossenberg, PhD researcher at the CFIA, discusses the current 'vibe' around female entrepreneurship as a way to increase economic development and the position of women in society: “the concept of female entrepreneurship as such isn't wrong. It's a good thing to improve attention for entrepreneurship among women! However, the implementation of current policies often lacks efficiency"

Continue reading in Dutch:

Beleidsmakers en ngo’s zetten graag in op vrouwelijk ondernemerschap in het Zuiden. Het zou een wondermiddel zijn: het helpt de nationale economie vooruit en versterkt de positie van vrouwen. Twee vliegen in één klap dus. Volgens onderzoeker Saskia Vossenberg schiet deze hoopvolle gedachte echter tekort. “Vrouwen kunnen en hoeven de torenhoge verwachting van economische groei niet waar te maken.”

Om ondernemerschap van vrouwen te ondersteunen moet je niet alleen investeren in toegang tot financiële middelen en in sterkere vaardigheden, maar tegelijkertijd ook in gendergelijkheid

Vossenberg meent dat beleidsmakers in Afrika en Nederland zich meer bewust zouden moeten zijn van de omstandigheden, machtsverhoudingen en specifieke behoeften van vrouwen in Afrika bij het bevorderen van ondernemerschap. Ze schreef er een artikel over voor INCLUDE, het kennisplatform voor inclusieve ontwikkeling in Afrika. Om ondernemerschap van vrouwen te ondersteunen moet je niet alleen investeren in toegang tot financiële middelen en in sterkere vaardigheden, maar tegelijkertijd ook in gendergelijkheid. Meer succesvolle strategieën vragen om een beleid dat is afgestemd op de specifieke barrières die vrouwen zelf ervaren: ongelijke rechten, stereotype rolopvattingen en overbelasting door ongelijke verdeling van zorgtaken.

Lees het volledige artikel op de website van OneWorld.